Winkelwagen is leeg 
 

Plantinstructies

Een goede start is van groot belang voor een pioenroos. Lees daarom onderstaand plantadvies zorgvuldig:
- Zoek een ruime, zonnige plaats in uw tuin
- Zorg dat de grond goed los wordt gespit, 30 cm diep en 50 cm in doorsnede. Hiermee zorgt u ervoor dat de pioenroos de komende jaren voldoende ruimte heeft om te groeien.
- Verbeter schrale zandgrond met vivimus (champost) of potgrond. Dit zorgt de komende jaren voor voeding en houdt vocht vast. Aan zware kleigrond kunt u wat basaltmeel toevoegen. Basaltmeel zorgt ervoor dat zware kleigrond ruller wordt.
- Plant de pioenroos met de neuzen 3-5 cm onder de oppervlakte. In geen geval te diep planten! Te diep geplante pioenen zullen niet bloeien.
- Druk de grond lichtjes aan en geef indien nodig een beetje water.
- Bemest uw pioenrozen elk jaar en u zult verstelt staan van hun groeikracht.
 

Ziektes en plagen

Pioenen zijn van nature zeer sterke planten. Ze hebben dus ook weinig last van ziekten en plagen. Meeldauw heeft geen effect op ze en ook slakken en bladluizen zijn niet geïnteresseerd in het blad.

Een ziekte die wel eens voor problemen kan zorgen is Botrytis paeoniae (grauwe schimmel). In het voorjaar kan deze schimmel de jonge scheuten aantasten vlak boven de grond. Er ontstaat een viltige schimmelplek aan de voet van de stengel waarna deze omvalt. Botrytis is een vervelende ziekte, maar zorgt er nagenoeg nooit voor dat een plant volledig afsterft. De ziekte is te voorkomen door het afgestorven blad in het najaar te verwijderen en af te voeren. De schimmel kan namelijk op dit bladmateriaal overwinteren en de planten in het voorjaar aantasten. Onze ervaring is echter dat nachtvorst in het voorjaar ook een grote boosdoener is. Door de vorst ontstaat er een kleine beschadiging aan de voet van de stengel waar de schimmel gemakkelijk de plant kan binnendringen. Het tijdelijk afdekken van planten in het voorjaar is een goede manier om deze vorstschade te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk dat de plant voldoende vocht en voedingsstoffen tot zich kan nemen. Een vitale plant heeft namelijk een veel betere weerstand tegen schimmels.

Het belangrijkste plaagdier voor de pioenroos leeft onder de grond: het aaltje. Aaltjes zijn microscopisch kleine bodemdiertjes die in veel verschillende soorten voorkomen. De meeste aaltjes zijn niet schadelijk, ze zijn zelfs onmisbaar voor een optimaal bodemleven. Het wortelknobbelaaltje (Meloidogyne hapla) kan echter wel voor problemen zorgen als ze in te grote hoeveelheden aanwezig is. De wortels van de pioenroos krijgen knobbels en worden belemmerd in hun groei. Over het algemeen zorgt dit aaltje in de tuin echter voor weinig problemen. Aangetaste planten kunnen het beste worden vernietigd.
 

Gewasverzorging

Pioenrozen kunnen op alle grondsoorten goed groeien mits deze niet te nat is. Doorlatende grond is zeer belangrijk voor een goede groei, pioenen houden niet van natte voeten. Daarnaast is voeding essentieel. Vooral bij planten die op zandgrond staan is het verstandig elk jaar bij te mesten. Dit kan gedaan worden door in februari verteerde stalmest aan te brengen. Door de regen zullen de voedingsstoffen de grond in zakken en bij de wortels komen. Als alternatief kunnen er ook koemestkorrels gebruikt worden, strooi deze in maart/april. Een ideale pH (zuurgraad) voor pioenen ligt rond de 6, is de grond te zuur verbeter deze dan met kalk in het najaar.
Als standplaats heeft het grootste deel van de soorten het liefst volle zon of halfschaduw. Pioenen die de hele dag in de schaduw staan zullen niet of nauwelijks bloeien. Verder is het belangrijk om ze goed de ruimte te geven. Elk jaar zal de plant namelijk een klein stukje uitbreiden. Na een jaar of 10-15 gaat de bloei achteruit en wordt het tijd om de plant te delen en op een andere plaats te zetten.
 

Geschiedenis

Het gewas ‘pioenroos’ bestaat al zeer lang. Van oorsprong groeien de wilde pioenen alleen op het noordelijk halfrond. De centra waar de meeste soorten groeien zijn de Kaukasus, het Middellandse zeegebied en de bergstreken van Yunnan en Sichuan, twee provincies in het Westen van China. Van oudsher staan pioenen bekent om hun schoonheid en geneeskracht. Door de Grieken en de Romeinen werden zowel wortels als zaden van de plant gebruikt om allerlei kwalen te genezen. Ook in de Aziatische geneeskunde werd en wordt pioenroos toegepast. De wortels van deze plant bevatten namelijk een olie die bacteriën doodt. Pas tegen het einde van de 19e eeuw werden pioenrozen in Europa en Amerika uitgebreid gekruist en veredeld. De eerste veredelaars hebben er voor gezorgd dat we nu kunnen genieten van vele verschillende soorten die prachtig bloeien en geschikt zijn als tuinplant. Door de grote natuurlijke verscheidenheid en het werk van veredelaars zijn er inmiddels vele duizenden soorten pioenrozen.
 

Volg ons

Kort over ons

Kwekerij ’t Lutterveld teelt sinds 2002 pioenrozen. Op de betere zandgronden in het oosten van land worden verschillende variëteiten Paeonia officinalis en Paeonia Lactiflora geteeld. Onze kwekerij is puur gericht op het vermeerderen van wortelstek. Bij ons kunt u dus geen snijbloemen bestellen.

Adresgegevens

Kwekerij 't Lutterveld
Contactpersoon: Stefan Luijmes
Schuineslootweg 142 a
7777 ST  Schuinesloot

T: 06-22136282
F: 08 4867 208