Winkelwagen is leeg 
 

Ziektes en plagen

Pioenen zijn van nature zeer sterke planten. Ze hebben dus ook weinig last van ziekten en plagen. Meeldauw heeft geen effect op ze en ook slakken en bladluizen zijn niet geïnteresseerd in het blad.

Een ziekte die wel eens voor problemen kan zorgen is Botrytis paeoniae (grauwe schimmel). In het voorjaar kan deze schimmel de jonge scheuten aantasten vlak boven de grond. Er ontstaat een viltige schimmelplek aan de voet van de stengel waarna deze omvalt. Botrytis is een vervelende ziekte, maar zorgt er nagenoeg nooit voor dat een plant volledig afsterft. De ziekte is te voorkomen door het afgestorven blad in het najaar te verwijderen en af te voeren. De schimmel kan namelijk op dit bladmateriaal overwinteren en de planten in het voorjaar aantasten. Onze ervaring is echter dat nachtvorst in het voorjaar ook een grote boosdoener is. Door de vorst ontstaat er een kleine beschadiging aan de voet van de stengel waar de schimmel gemakkelijk de plant kan binnendringen. Het tijdelijk afdekken van planten in het voorjaar is een goede manier om deze vorstschade te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk dat de plant voldoende vocht en voedingsstoffen tot zich kan nemen. Een vitale plant heeft namelijk een veel betere weerstand tegen schimmels.

Het belangrijkste plaagdier voor de pioenroos leeft onder de grond: het aaltje. Aaltjes zijn microscopisch kleine bodemdiertjes die in veel verschillende soorten voorkomen. De meeste aaltjes zijn niet schadelijk, ze zijn zelfs onmisbaar voor een optimaal bodemleven. Het wortelknobbelaaltje (Meloidogyne hapla) kan echter wel voor problemen zorgen als ze in te grote hoeveelheden aanwezig is. De wortels van de pioenroos krijgen knobbels en worden belemmerd in hun groei. Over het algemeen zorgt dit aaltje in de tuin echter voor weinig problemen. Aangetaste planten kunnen het beste worden vernietigd.
 

Volg ons

Kort over ons

Kwekerij ’t Lutterveld teelt sinds 2002 pioenrozen. Op de betere zandgronden in het oosten van land worden verschillende variëteiten Paeonia officinalis en Paeonia Lactiflora geteeld. Onze kwekerij is puur gericht op het vermeerderen van wortelstek. Bij ons kunt u dus geen snijbloemen bestellen.

Adresgegevens

Kwekerij 't Lutterveld
Contactpersoon: Stefan Luijmes
Schuineslootweg 142 a
7777 ST  Schuinesloot

T: 06-22136282
F: 08 4867 208